YAPAY ZEKAYA SENARYO NASIL YAZDIRILIR? NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Eklenme Tarihi: 23.10.2023 Güncellenme Tarihi: 23.10.2023

Yapay zekâya senaryo nasıl yazdırılır? Nelere dikkat edilmeli?

Televizyon ve sinema dünyasında bazen bizi şaşırtan senaryolara hayranlıkla bakakalırken bazen de hayal kırıklığına uğrayabiliyoruz! Peki, bu senaryolar yalnızca insanlar tarafından mı yazılıyor?

Yapay zekâ hayatımıza girdiği günden beri her alanda varlığını göstermeye devam ediyor. Uygulamaların sınırsız olasılıkları nedeniyle birçok meslekte yapay zekânın insan zekâsının önüne geçebileceği tartışmaları sürerken en çok konuşulan konulardan biri de senaryo yazımı. Peki, yaratıcılık ve kreatif düşünme becerisi gerektiren senaryolar gerçekten yapay zekâya yazdırılabilir mi?

Yapay Zekâya Senaryo Nasıl Yazdırılır? 

İster film ister dizi ister reklam veya tiyatro senaryosu olsun, senaryo yazmak oldukça meşakkatli bir iş! Yazan kişi, alanında uzman olsa da bazen belirli noktalarda tıkanabilir, konuyu başlatsa bile ilerletmekte veya sonlandırmakta zorlanabilir. Bu aşamada yapay zekâ destekli araçlar kullanarak senaryoyu geliştirmek iyi bir seçenek olabilir. Peki, yapay zekâ uygulamalarına senaryo nasıl yazdırılabilir? 

  • Öncelikle hikâyenizi tanımlayın. Anlatmak istediğiniz hikâyenin ana konusu ve ana karakterlerinin kimler olduğunu, olay örgüsünü, ana çatışmayı ve hikâyenin tonunu belirleyin. 
  • Bu ana hatları belirledikten sonra kullandığınız yapay zekâ destekli araçtan senaryo fikirlerini isteyin.
  • Bu sırada yapay zekâ destekli aracın daha önce yazılmış olan bir şeyi yeniden yazmaması veya metninizi daha özgün bir tasarıma dönüştürebilmesi için komutları hassaslaştırmanız gerekiyor. Bunun için istemlerinize özgü komutlar oluşturarak ilerleyin. Vereceğiniz ayrıntılar isteğinize en uygun metni elde etmenizi sağlar. 
  • Komutları verirken senaryonun uzunluğunu belirtin.
  • Daha sonra kurguyu ve diyalogları gözden geçirerek yeniden düzenleyin, sizin için uygun olmayan bölümler için alternatifler hikâyeler veya diyaloglar sorun. 
  • Son olarak senaryonuzu baştan sona okuyun ve kontrol edin. İntihal yapılmadığından, özgün bir metin olduğundan emin olabilmeniz için metni sizin de yeniden düzenlemeniz gerektiğini unutmayın. 

 

Yapay Zekâya Senaryo Yazdırırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yapay zekâya yazdırılan senaryolar, senaryo fikri geliştirmek adına başlangıç noktası oluşturabilir veya sadece fikirler ve diyalog örnekleriyle yazara yol gösterebilir. Ancak tüm durumlarda hangi yapay zekâ destekli araç kullanılırsa kullanılsın, yazarın onu yeniden ele alması ve düzenlemesi gerekir. Elbette bütün iş bununla da sınırlı kalmayabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:

  • Yapay zekâ uygulamasında senaryo oluştururken belirttiğiniz istemler gizlilik kurallarını ihlal ediyor mu? Sizi, çalıştığınız kurumu veya ortaklarınızı güvenlik risklerine maruz bırakabilecek bilgiler vermediğinizden emin misiniz? Bu soruların cevabını bulmak herhangi bir veri ihlali veya etik dışı bir duruma karşı sizi korur.
  • Yapay zekânın oluşturduğu senaryo konusunda yeterince sorumluluk sahibi misiniz? Tıpkı özgünlük sorunu gibi, eğer bir intihal durumu söz konusuysa Fikrî Mülkiyet Hakkı gibi nedenlerle bu durumun sizin için sorun yaratabileceğini göz önünde bulundurmalısınız.
  • Eğer senaryonuzu bir sipariş üzerine oluşturacaksanız size bu senaryoyu veren kurum veya kişiyi yapay zekâ desteği alacağınıza dair bilgilendirme konusunda şeffaf davranın. Kimileri bu konuya daha sıcak bakarken kimileri çok mesafeli yaklaşabilir ve sizden sadece insan üretimi olan senaryolar talep edebilir.

 

Yapay Zekâya Senaryo Yazdırmanın Avantajları ve Dezavantajları

Yapay zekâ uygulamalarına senaryo yazdırmanın bazı avantajları ve dezavantajları var. Öncelikle avantajlarından bahsedelim: 

  • Size zaman kazandırır, teslim süresi yaklaşan bir senaryoyu çok daha hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. 
  • Tıkanıklık yaşadığınız noktalarda size yardımcı olur. 
  • Yapay zekâ; farklı fikirler üzerine yoğunlaştığınız bir senaryoyu çeşitlendirebilir, senaryo üzerinde eklemeler veya değişiklikler yaparak onu daha iyi bir hâle getirebilir. 
  • Öğretici işlevi sayesinde farklı bakış açıları katabilir. 
  • Metni farklı dillere çevirmeniz kolaylaşabilir.
  • İstediğiniz uzunlukta yazmanıza yardımcı olur. 

Elbette bu avantajlar gibi bazı dezavantajlara da sahip: 

  • Bir başka yazarın Fikri Mülkiyet Hakkı'na girilmesine neden olabilir. 
  • Oluşturulan senaryo yeterince yaratıcı olmayabilir.
  • Verili koşullara(yazarın istemleri) uygun bir şekilde ilerlemeyebilir. 
  • Senaryoda yer alan uygulamalar sizin için fazla maliyetli olabilir. 

Senaryolarınızı gerçeğe dönüştürmek için Piktora Yapım olarak yanınızdayız! Araştırmacı, organize ve yaratıcı ekibimizle verdiğimiz prodüksiyon hizmetleri, hayallerinizin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak. Siz de hayal ettiğiniz projeleri hayata geçirmek için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

contact_support İLETİŞİM FORMU

Bilgileriniz başarıyla kaydedildi!
Teşekkür Ederiz.
Yetkililerimiz en kısa sürede verdiğiniz iletişim bilgileriniz ile sizlere geri dönüş sağlayacaklardır