RADYO, TV VE SİNEMA BÖLÜMÜ OKUYAN ÖĞRENCİLERE ALTIN DEĞERİNDE ÖNERİLER

Eklenme Tarihi: 27.03.2024 Güncellenme Tarihi: 27.03.2024

Radyo, TV ve Sinema Bölümü Okuyan Öğrencilere Altın Değerinde Öneriler

Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü pek çok kişi tarafından tercih edilen, iletişim fakültelerinin en popüler bölümleri arasında yer alıyor. Peki, mezun olduğunuzda hayallerinizdeki gibi bir iş bulabilmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? 

Radyo, TV ve Sinema Bölümü, oldukça geniş bir kapsama sahip. Yaratıcılıktan teknik bilgilere kadar pek çok detayı öğreneceğiniz bölümde kendinizi en iyi şekilde geliştirmeniz gerekiyor. Peki, bu bölümde okurken nelere dikkat etmelisiniz? Kendinizi geliştirmek için neler yapabilirsiniz? İşte Radyo, TV ve Sinema okuyanlar için altın değerinde öneriler!

 

 

1. Bol Bol Film İzleyin

Üniversiteye girdiğiniz andan itibaren film izleme ritminizi artırmanız gerekiyor. Üniversite hayatınız bittikten sonra film izlemeye ayıracağınız süre çok daha kısıtlı olacağı için öğrencilik yıllarında edineceğiniz birikim oldukça önemli! Bu noktada, özellikle üniversitenin ilk iki yılı oldukça değerli! Çünkü ilk iki senede edindiğiniz birikim ve kültür, staj döneminizde ve iş hayatında size yol gösterebilir.

Özellikle sinema alanına yönelim gösteriyorsanız film kültürünüzü geliştirmek için ilk iki senenizi mümkün olduğunca farklı türde filmler izlemeye ayırmalısınız. Dilerseniz kendinize bir sinema defteri hazırlayabilir ve izlediğiniz filmlerin oyuncularını, yönetmenlerini, senaristlerini, dönemlerini, sinema akımlarını yazarak ilerleyen yıllarda bu defteri rehber olarak kullanabilirsiniz.

 

 

2. Sadece Popüler Kültür Filmlerine Yönelmeyin

Popüler yapımları takip etmeniz önemli ancak alanınızın sinema olduğunu göz önünde bulundurmalısınız! Mesleki birikiminizi artırmak için farklı sinema akımlarına ve farklı ülkelerin filmlerine aşina olmalısınız. Bu doğrultuda yelpazenizi İtalyan sinemasından İran sinemasına, Japon filmlerinden Hollywood yapımlarına kadar genişletmelisiniz.

Farklı kültürlerin anlatım biçimleri ve hikâyeleri hakkında bilgi sahibi olmak sizi sektörde birkaç adım öne çıkarır. Bunun yanı sıra film kültürünüz geliştikçe kendinizi bir akıma daha yakın hissedebilirsiniz. Üniversitenin ilk iki yılını kendinizi yakın hissettiğiniz ülke sinemasını, yönetmeni ve anlatım biçimini bulmak için de değerlendirebilirsiniz.

 

3. Staj Yapabileceğiniz Yerleri Araştırın

Üniversitenin son yıllarında staj yapacağınız şirketleri ilk iki yılınızda araştırmaya başlamak sizin için avantajlı olur. Çalışmak istediğiniz alana karar vererek sizin için en yararlı olacak şirketleri/kurumları araştırabilirsiniz. Radyo alanında ilerlemek istiyorsanız yerel veya ulusal radyolara; televizyon veya sinemada ilerlemek istiyorsanız televizyon kanalları, dijital platformlar veya yapım şirketlerine yönelebilirsiniz. Staj yapmak sizi deneyim anlamında besleyeceği gibi meslektaşlarınızla tanışmanıza, yeni bağlantılar kurmanıza da yardımcı olabilir.

 

4. Çevrenizi Olabildiğince Geniş Tutun

Üniversite döneminden itibaren çevrenizi geniş tutmanız son derece önemli. Bireysel bağlantılarınızı genişleterek ilerleyen dönemde birlikte iş yapabileceğiniz insanlarla iletişime geçme şansınızı artırabilirsiniz. Gerek kendi okulunuzdan gerekse diğer okullardan arkadaş edinmeli, hocalarınızla diyalog kurmalı ve bağlarınızı sıkı tutmalısınız.

Bunun yanı sıra üniversitenizdeki sosyal aktivitelere ve kulüplere de katılabilirsiniz. Çevrenizi geniş tutmak için mutlaka sektörünüzle alakalı etkinliklere katılmalısınız. Örneğin; radyo etkinlikleri, film festivalleri gibi sosyal faaliyetlere katılabilir ve kendi sektörünüzden yeni insanlar tanıyabilirsiniz.

 

5. Mutlaka Çekim Yapın veya Senaryo Yazın

Meslek hayatınıza başladığınızda zorluk yaşamamak adına üniversite yıllarınızda mutlaka çekim yapmalısınız. Klip, kısa film, tanıtım veya reklam filmi gibi yapımlardan başlayarak portföyünüzü zenginleştirmelisiniz. Öğrencilik yıllarında sektörel bilgi edinmiş olmak, çalışmak istediğiniz şirketler için sizi ideal biri hâline getirebilir.

Bunun yanı sıra eğer kurguda veya senaryoda yer almak istiyorsanız üniversitede kurguya yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. İlk yıllardan itibaren kendi kurgunuzu oluşturmaya başlarsanız mesleğinizi profesyonel olarak yapmaya başladığınızda hikâye diline de hakim olabilir, ekibinizi daha kolay yönlendirebilirsiniz. 

 

 

Rekabetin olduğu bu sektörde kendinizi geliştirmek için çaba harcamanız gerekiyor. Kendinizi geliştirirken sektörde uzman yapım şirketlerinin işlerini incelemek size büyük bir artı daha katar. Piktora Yapım olarak alanında uzman ve son derece yetenekli olan ekimizle birbirinden kaliteli işler yapıyoruz. Siz de mesleki deneyiminizi ve sektörel bilginizi artırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

contact_support İLETİŞİM FORMU

Bilgileriniz başarıyla kaydedildi!
Teşekkür Ederiz.
Yetkililerimiz en kısa sürede verdiğiniz iletişim bilgileriniz ile sizlere geri dönüş sağlayacaklardır