NASIL YÖNETMEN OLUNUR? KARİYER YOLCULUĞUNDA SİZİ DESTEKLEYECEK FAYDALI BİLGİLER NELERDİR?

Eklenme Tarihi: 05.02.2024 Güncellenme Tarihi: 05.02.2024

Nasıl Yönetmen Olunur? Kariyer Yolculuğunda Sizi Destekleyecek Faydalı Bilgiler

 

Filmleri, dizileri, tiyatro oyunlarını izlerken "Ben olsam şu detayı mutlaka eklerdim." diyor musunuz? Öyleyse yönetmenliğe bir ilginiz var demektir. Gelin, bu ilginizi kariyer yolculuğuna dönüştürmek için neler yapabileceğinize hep birlikte göz atalım.

Bir yapımı ölümsüz kılan faktörlerden biri, hiç şüphesiz, o filmin yönetmenidir. Çekim açısından kurguya, perspektiften kadraja kadar filmin her detayında imzası olan yönetmenler; ortaya unutulmaz eserler çıkaran birer sanatçıdırlar. Siz de başarılı bir yönetmen olmak istiyor ama bunun için nasıl bir yol izleyeceğinizi bilmiyorsanız rehber niteliğindeki yazımıza göz atabilir, kariyerinize sağlam adımlarla başlayabilirsiniz.

 

Nasıl Yönetmen Olunur?

Bu sektörün inceliklerini okulda öğrenmek istiyorsanız şu bölümleri tercih edebilirsiniz:

  • Radyo, Televizyon ve Sinema
  • Sinema ve Televizyon
  • Fotoğraf ve Video
  • Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi

Bunların haricinde Tiyatro bölümü de yönetmen olmanız açısından size ışık tutabilir. Bu bölümde eğitim alarak oyunculuk açısından kendinizi geliştirebilir ve farklı bakış açıları kazanabilirsiniz.

Ayrıca kamera önüne hâkim olmanız oyuncuların karşılaşabileceği zorlukları daha iyi anlamanıza ve bunlar için çözüm üretmenize destek olabilir.

"Üniversite okumadan yönetmen olamaz mıyım?" sorusunu duyar gibiyiz. Elbette yönetmen olmak için yukarıdaki bölümleri okumak gibi bir zorunluluk yok. Örgün eğitim haricinde verilen kurslardan ve eğitimlerden faydalanarak da yönetmen olabilirsiniz. Sinema sektöründe bu alanda bir bölüm okumadığı hâlde kendini geliştiren alaylı yönetmenler de bulunuyor. 

Yönetmek Olmak İsteyenlere Altın Bilgiler

Üniversite eğitimi ve kurslar dışında yönetmen olma yolculuğunda kariyerinizi destekleyecek şu adımları izleyebilirsiniz:

Bol Bol Okuyun ve İzleyin

Yönetmen olmanın en önemli koşullarından biri, geniş hayal gücüdür. Yaratıcılığınızı ne kadar geliştirirseniz yaptığınız işler de o kadar başarılı olur. Hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı geliştirmek içinse sektöre hâkim olmalısınız. Bunun için bol bol film, dizi ve tiyatro oyunu izlemelisiniz. Aynı zamanda roman, öykü, tiyatro oyunu gibi metinleri okumak ve karakterleri, mekânları hayal etmek de bilinçaltınızı zenginleştirmek adına fayda sağlar. Ayrıca çağa ayak uydurmak için mutlaka gazete okuyup güncel hayatı takip etmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Kamera Arkasında Görev Alın

Yönetmen olmak için gereken eğitimleri aldıktan sonra sırada sete dâhil olmak var. Gereken deneyimi ve tecrübeyi elde etmek için mutlaka sette yer almalısınız. Henüz başlardayken yönetmen koltuğuna gözünüzü dikmemelisiniz. Çünkü yönetmen olabilmek için de bazı basamakları geçmek gerekiyor. Bu nedenle kamera arkasında yönetmen yardımcılığı, kameraman, ışık şefi gibi görevlerle işe başlayabilirsiniz.

Kendi Kurgularınızı Çekin

Büyük prodüksiyonlu işlere girişmeden önce ufak ufak ilerlemek en iyisi. Bu noktada kendinizi geliştirmek için reklam filmi gibi kısa videolar çekerek işe başlayabilirsiniz. Kendi kurgunuzu çekmek için cep telefonu gibi fazla bütçe gerektirmeyen ekipmanları kullanabilirsiniz. Çektiğiniz bu videoları sosyal medya hesabınızda paylaşarak izleyicilerin yorumlarını alabilirsiniz. 

Küçük videolarla işe başladıktan sonra kısa filmlere geçiş yapabilirsiniz. Hatta kısa film yarışmalarına da katılabilir isminizin daha geniş kitlelerce duyulmasını sağlayabilirsiniz. Çektiğiniz video ve kısa filmlerle bir portföy oluşturmak ilerleyen projelerde size avantaj da sağlar.

Vizyonunuzu Geliştirin

Bir yönetmen sadece dizi ve film sektöründe değil, her alanda kendini geliştirerek vizyon sahibi olmalıdır. İyi bir yönetmen olmak için edebiyat, felsefe, tarih, mimari, dil, sosyoloji gibi disiplinlerle beslenmeniz gerekir. Ayrıca oyuncularla çalışacağınız için psikolojiye de hâkim olmalı ve iletişim becerilerinizi geliştirmelisiniz. Bunların yanı sıra dekor, ışık, ses, kostüm gibi teknik bilgilere sahip olmak; mükemmel sahneler elde etmenizi sağlar. Edindiğiniz vizyonu, genel kültürü ve bilgi birikimini nasıl yansıtacağınızı öğrenmek içinse bol bol denemeniz ve keşfetmeniz gerekir.

Yönetmen olma yolculuğunuzda ilerlerken çekimlerinizde prodüksiyon hizmetlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu noktada Piktora Yapım olarak çekilecek projenin niteliğine göre çeşitli ekipmanlar, görüntü ve ses tasarımı gibi farklı disiplinlerden uzmanlarla yanınızdayız! Siz de ihtiyaç duyduğunuz destek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

contact_support İLETİŞİM FORMU

Bilgileriniz başarıyla kaydedildi!
Teşekkür Ederiz.
Yetkililerimiz en kısa sürede verdiğiniz iletişim bilgileriniz ile sizlere geri dönüş sağlayacaklardır