ANİMASYON STİLLERİ NELERDİR ? NASIL YAPILIR?

Eklenme Tarihi: 30.01.2023 Güncellenme Tarihi: 30.01.2023

Animasyonun Kullanım Alanları

Son araştırmalara göre, küresel animasyon pazarının büyüklüğünün 2030 yılına kadar yaklaşık 642,5 milyar dolara ulaşması beklenmekte. Sektörün hızla büyümesi ve son teknolojik gelişmeler, animasyon üretiminin yüksek talep görmesini sağlamaktadır.

 

Animatörler (animasyon yönetmenleri), görüntüleri canlandırmaktan ve onları bir hareket yanılsaması yaratarak çalışan heyecan verici sekanslara dönüştürmekten sorumludur. Animasyon, medya ve eğlence sektöründe önemli bir role sahiptir ve günümüzde film, TV, pazarlama, oyun ve eğitim gibi birçok farklı alanda her türlü amaç için kullanılmaktadır.

 

Yöntem Seçmek

5 ana gruba aldığımız animasyon stilleri; fikrin uygulanabilirliği, müşteri talepleri, görsel çeşitlilik gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bir filmin, klibin, reklamın ya da sosyal medya içeriğinin ana fikrine göre, animasyon yönetmeni ve/veya ekibi bir tarz belirleyerek üretim prosesini o stilin kendi dinamiğine göre belirlemektedir.

 

1 - Geleneksel Animasyon (Cell Animation)

Hücre animasyonu olarak da bilinen geleneksel animasyon, animasyonun en eski biçimidir. Geleneksel stile göre, bir animatör her bir kareyi kağıt üzerinde titizlikle elle çizecek ve daha sonra şeffaf asetat kağıtlara aktarılmaktadır. Boya uygulanır ve animasyonlu bir sekans oluşturmak için her hücrenin tek tek fotoğrafı çekilir.

 

Bu tür animasyon, Walt Disney Animation Studios tarafından The Lion King (1994), Sleeping Beauty (1959) ve Cinderella (1950) dahil olmak üzere ilk filmlerinin çoğunun yapımında sıklıkla kullanılmıştır. Geleneksel animasyon, özellikle boya ve renkli kalemler olmak üzere geleneksel ortamlarla çalışmaktan hoşlanan sanatçılar için iyi bir seçimdir.

 

2 - 2D animasyon

Vektör tabanlı animasyon olarak da bilinen 2D animasyon, tamamen 2 boyutlu bir alanda hareket yaratmakla ilgilidir. Animasyon yazılımındaki gelişmeler, 2D animasyonun artık sanatçılar için giderek daha erişilebilir ve popüler bir seçim olduğu anlamına gelmektedir. Sanatçılar, her kareyi çizmek yerine, görüntüleri değiştirmek ve süreci hızlandırmak için Toon Boom Harmony, Adobe Animate ve Adobe After Effects gibi yazılımları kullanarak üretim süresini ve maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaktadır.

 

2D animasyon örnekleri her yerdedir. Bu tarzı TV şovlarında, tanıtım filmlerinde, video oyunlarında, web sitelerinde, mobil uygulamalarda ve uzun metrajlı filmlerde görebilirsiniz. TV için bazı iyi bilinen 2D animasyonlar arasında The Simpsons, South Park, Rick and Morty ve Family Guy yer alır.

 

3 - 3D animasyon

3D veya bilgisayar animasyonu, dijital ortamda 3 boyutlu hareketli görüntüler oluşturma sürecini ifade etmektedir. Özel animasyon yazılımı, 3B animasyon yoluyla karakterlere, araçlara ve aksesuarlara hayat vermek için hareketin kullanılmasının mümkün olduğu bir yazılımdır. Animasyonlu nesneler, gerçek nesnelerle aynı şekilde döndürülebilir ve hareket ettirilebilir, bu da gerçeğe yakın bir etki yaratır.

Süreç genellikle, her biri planlama ve uzmanlık gerektiren modelleme, animasyon ve rendering olmak üzere üç ana aşamaya ayrılır.

4 - Stop Motion

Stop motion animasyon, kurgulanan sahneyi fiziksel hareketlerle değiştirip her bir frame için görüntü alarak yapılır. Görüntü dizisi yüksek hızda oynatıldığında, bir hareket yanılsaması üretilir. Hareketli eklemlere sahip kil figürler veya kuklalar genellikle stop motion animasyonda kullanılır.

Tim Burton ve Henry Selick de dahil olmak üzere, yoğun bir şekilde stop motion ile çalışmaya devam eden birçok film yapımcısı vardır. Aardman Animations, Morph, Wallace ve Gromit gibi birçok ünlü karakterin yaratılmasında stop motion animasyon kullanılmıştır.

 

5 - Motion Graphics

Motion graphics, bir mesajı iletmek için metni ana bileşen olarak kullanan bir animasyon stilini ifade eder. Buradaki odak noktası, normalde etki yaratmak için statik olacak belirli grafik tasarım öğelerine hareket eklemektir. Şekiller, nesneler ve metin, güçlü bir görsel görüntü oluşturmak için etkili bir şekilde harekete geçirilebilir.

 

Hareketli grafikler, video başlıkları, logo grafikleri, sosyal medya uygulamaları ve dijital pazarlama stratejilerinin geliştirilmesinde kullanılabilir. Hitchcock'un klasik filmi Psycho'nun (1960) başlık sekansı bu tarzın harika bir örneğidir ve ses, hareket ve grafik tasarım gibi öğelerin etki yaratmak için nasıl uyum içinde çalışabileceğini gösterir.

 

Profesyonel ekibi ve son teknoloji ekipmanlarıyla, ister kurum içi infografik filmler,ister kurum tanıtım filmi, talep edilen her tür animasyon ihtiyacınız için Piktora’ya ulaşabilirsiniz.

contact_support İLETİŞİM FORMU

Bilgileriniz başarıyla kaydedildi!
Teşekkür Ederiz.
Yetkililerimiz en kısa sürede verdiğiniz iletişim bilgileriniz ile sizlere geri dönüş sağlayacaklardır