3D ANİMASYON NEDİR? NASIL YAPILIR? YAPIM SÜRECİ NASILDIR?

Eklenme Tarihi: 15.03.2022 Güncellenme Tarihi: 29.03.2022

3D Animasyon Nedir? Nasıl Yapılır? Yapım Süreci Nasıldır?

3D animasyon, dijital ortamda tasarlanmış karakterlerin hareketli bir şekilde film ya da sahneye dönüştürülmesine denir. 3 boyutlu anlamında kullanılan 3D, gerçekçi bir görsellik sağlamak açısından tercih edilen seçeneklerdir. İnsan gözünün en, boy ve derinliği algılayan özellikleri düşünüldüğünde fotoğraf ve diğer pek çok görüntünün 2D yani iki boyutlu yansıtıldığını ifade etmek gerekir. 

3D animasyon, 2 boyutlu nesnelerle kıyaslandığında daha gerçekçi sonuçlar ortaya koymaktadır. Bilgisayar ortamında hazırlanan ve gerçekçi sonuçlar ortaya koyması sayesinde her alanda tercih edilen 3D animasyon titiz bir yapım süreci gerektirmektedir. Bu nedenle de başarıya ulaşmanın anahtarı olarak 3D animasyon çalışmalarının titizlikle ele alınması şarttır.

3D Animasyon Yapım Süreci Nasıldır?

3 boyutlu animasyon hazırlanması oldukça titizlik gerektiren süreçlere işaret eder. Bu nedenle de aşama aşama ele alınması gereken animasyon yapım sürecinin kalite beklentilerine en iyi şekilde cevap vermesi arzulanmaktadır. 3D animasyon süreçlerini şu şekilde ele almak mümkündür.

Senaryo Aşaması

Senaryo oluşturmak 3D animasyon planlamasının gerçekleştirilmesi noktasında hayli değerlidir. Bu nedenle de çalışmanın hayata geçirilmesi adına mutlaka bir senaryo yazılması gerekir. Senaryo yazımı için herhangi bir sınırlama olmadığından 1-2 sayfalık çalışma yapılacağı gibi 50-60 sayfalık çalışmalar da yapılabilmektedir. 

Planlama Aşaması

Planlama, 3D animasyon ile alakalı bütün sürecin titiz bir şekilde ele alınmasını ifade eder. Bu nedenle de planlamanın doğru bir şekilde yapılması çalışmanın sonuca ulaşması noktasında çok değerlidir. Her şeyin zamanında ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi adına 3D animasyon çalışması yapılırken mutlaka planlama sürecine odaklanmak gerekir.

Storyboard Aşaması

Planlama aşaması çerçevesinde ortaya konması arzu edilen 3 boyutlu animasyonun kare kare çizilmesi olarak değerlendirilmektedir. Storyboard bir bakıma çalışmanın ön taslağının hazırlanması olarak da kabul edilmektedir. Projenin başarılı olması isteniyorsa storyboard aşamasında detaylı bir çalışma yapılması gerekmektedir. Böylelikle eksikliklerin ortadan kaldırılması ve kaliteli sonuçların tercih edilmesi mümkün olur.

Modelleme ve Tasarım

Modelleme ve tasarım bütün ön çalışmaları gerçekleşmiş 3D animasyonun karakterlerinin hayata geçirilmesi için gerçekleşen aşamadır. Karakter ve mekân tasarımları gerçekleştirilerek hareketlendirme öncesinde her detayın tamamlanması amaçlanmaktadır. Bütçe ve ihtiyaca bağlı olarak 3D animasyonda kullanılacak karakter ve mekân sayısı da farklılık gösterecektir.

 

Animasyon Süreci

Karakterlerin tamamlanması sürecinden sonra artık hareketliliğin başlaması ve animasyonun gerçekleştirilmesi süreçleri söz konusu olmaktadır. Bu nedenle de animasyon aşaması titizlik gerektirmektedir. Animasyonun başarılı bir şekilde tamamlanması uzun ve zorlu çalışmalar gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Süreç zorlu olsa da profesyonellik ön planda tutularak başarı elde edilmesi mümkündür.

Render Süreci

Sahne kalitesinin sağlanması ve görüntünün yakalanması olarak da bilinen render, kaliteye bağlı olarak uzayıp kısalabilen süreçlere işaret eder. Bu çerçevede başarılı bir donanımla render alma sürecinin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır. Sürecin çok uzaması kaliteye bağlı olduğu gibi ekipman performansına da bağlıdır.

Post Prodüksiyon

Animasyon filminin son aşaması post prodüksiyondur. Bu noktada son rötuşlar yapılarak kusursuzluk sağlanmaktadır. 3D animasyonun başarısı önceki aşamalarda ortaya konsa da son rötuşlar başarıyı destekleyecek hususlardır.

contact_support İLETİŞİM FORMU

Bilgileriniz başarıyla kaydedildi!
Teşekkür Ederiz.
Yetkililerimiz en kısa sürede verdiğiniz iletişim bilgileriniz ile sizlere geri dönüş sağlayacaklardır